Kıdem tazminatı - An Overview

•ALMANYA 10 kişiden daha az çalışılan yerlerde kıdem tazminatı hakkı olmuyor. Kıdem tazminatı işçinin her one yıllık çalışması karşılığında yarım aylık ücret olarak hesaplanıyor.

Kıdem tazminatı aynı iş yerinde en az bir yıl çalışmış olmayla birlikte, işçinin haklı sebep olmaksızın iş10 ayrılmamış olması veya işverenin haklı sebebe dayanmaksızın işçiyi iş10 çıkarmış olmaması şartlarının beraber gerçekleşmesi sonucunda ortaya çıkar. Kıdem tazminatı

İşçi kendi isteği ile ayrılıyorsa ayrılma nedeni İş yasasının 24, maddesinde belirtilen işçinin haklı bir nedene dayanarak derhal işi bırakması şartworkına bağlı olması.

Bu sayılanlar iş kanunu hükümlerinden faydalanamayacağı için, bir yıllık kıdem şartworkını yerine getirseler ve diğer şartlar oluşsa dahi kıdem tazminatı alamazlar.

Bazı bayan işçiler böyle bir durumda kıdem tazminatını alabilmek için hileye başvurma yoluna gitmiş, eşiyle boşanıp tekrar evlenerek evlilik nedeniyle iş sözleşmesini fesih yoluna gidip kıdem tazminatı almıştır. Yargıya taşınan bu durumlarda Yargıtay durumu hile olarak nitelendirmiştir.

Kıdem Tazminatı Nasıl Hesaplanır? Kıdem tazminatı işçinin çalıştığı yıl sayısının, aldığı son brüt maaş ile çarpılması bunun sonucunda ortaya çıkan miktardan damga vergisi kesilmesi suretiyle hesaplanır. Kıdem Tazminatı Nasıl Alınır? Kıdem tazminatı almanın ilk şartı aynı iş yerinde en az one yıl çalışmış olmaktır. Diğer husus ise kanunda belirtilen şartları taşımaktır. İşçinin iş akdi kıdem tazminatına hak kazanacak şekilde sona ermelidir. Hak edilen kıdem tazminatı öncelikle işverenden talep edilir, işverence ödenmemesi halinde öncelikle arabulucuya daha sonra ise mahkemeye başvurulmalıdır. Kıdem Tazminatı Tavanı Nedir?

İş yerinden ayrıldıktan sonra haklarınızı kaybetmekten kaçınmanın en kesin yolu, iş hukukuna aşina olan bir hukuk bürosuna başvurmaktır.

uygulaması nedeniyle işinden ayrılarak bedelli askerlik yapan kişilere kıdem tazminatı ödenip ödenmeyeceğine ilişkin uygulamada tereddütler oluşmuştur.

1475 sayılı İş Kanunu’nun kıdem tazminatını düzenleyen 14. maddesine göre işveren tarafından iyi niyet ve ahlak kurallarına aykırılık dışındaki nedenlerden dolayı sözleşmesi feshedilen sigortalılara bu hak verilmektedir.

Erkeklerin askere gitmesi durumunda sülüs belgesini işverene getirmesi durumunda kıdem tazminatına hak kazanır.

Emekliler için olan ayrıcalıksa, süre ve primi dolduranların kendi istekleriyle işten ayrıldıklarında kıdem tazminatı alabilmeleridir.

Davranışın iş ilişkisinin temelini oluşturan güveni sarsıcı nitelik taşıyıp taşımadığı üzerinde durulmalıdır. Bu değerlendirme yapılırken özellikle işçinin yaptığı iş ve işin nitelikleri ile iş yerinin özellikleri, işçinin konumu ve işin gerekleri, varsa mesleki adetler gibi objektif unsurlar değerlendirilerek davranışın sadakat borcuna aykırılık oluşturup oluşturmadığı tespit edilmelidir.

Personel maaşı nasıl hesaplanır? Maaşlarda SGK ve işsizlik pirimi nasıl hesaplanır? SGK 5 puanlık indirim nedir?

İşçinin kendi kastından veya derli toplu olmayan yaşam tarzından kaynaklı olarak hastalanması veya engelli duruma gelmesi halinde, Kıdem tazminatı bu sebeple doğacak devamsızlığın 3 iş günü ard arda sürmesi veya bir ayda five iş günü devamsızlık yapması halinde işveren iş akdini feshederse işçi kıdem tazminatı alamaz.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *